Avşa Adası Rehberi 2024 | En Uygun Tatil Merkezi Avşa Adası

Avşa Adası, Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı bir adadır. Avşa Adası, Marmara Bölgesi’nde yaşayan kişilerin, özellikle yakın tatil yerleri arasında ki ilk tercihleri arasında bulunmaktadır.

Avşa Adası’nın tatilciler tarafından bu kadar çok tercih edilmesinde ki en önemleri sebepleri arasında ise oldukça fazla gezilecek yeri olması, bir tatil yerine göre her şeyin çok uygun fiyatlar ile satılmasıdır.

Avşa Adası hakkında merak ettiklerinize ada hakkında tüm bilgiye ulaşmak istiyorsanız, bu yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Avşa Adası

İçindekiler

Avşa Adası Hakkında Genel Bilgi

Tesis sayısı:127
Popüler pansiyon:Titiz Pansiyon
En ucuz gecelik ücret:250 TL
En popüler koy:Altınkum Koyu
Ortalama bilet fiyatı:150 TL

Avşa Adası Nerede? Nereye Bağlı?

Avşa Adası, Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı, ilçe merkezine 11 km, il merkezine ise 155 km uzaklıkta olan bir yerleşim yeridir. Avşa Adası’nın bir diğer ismi ise “Türkeli” adasıdır.

Avşa Adası Nerede

Avşa Adası (Türkeli), eski ismi ile Afissia Adası, Marmara Denizi’nde bulunan bir adadır. Ada, İstanbul’a deniz otobüsüyle 2,5 Erdek’e ise gemiyle 1 saat 50 dakika uzaklıktadır. Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı olan ada, ilçe merkezine 11 km, il merkezine 155 km uzaklıktadır.

Avşa Adası nerede ve nereye bağlı olduğunu detaylı bir şekilde incelemek, adanın konumunu tam olarak öğrenmek istiyorsanız, ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Avşa Adası Tarihi

Avşa Adası, Ortaçağ döneminde hristiyanların sahip olduğu bir adaydı. Avşa Adası’nın toprak veriminin düşük olmasından dolayı o dönemlerde ada hristiyan din adamlarının sürgün yeri olarak kullanılmıştır.

Avşa Adası Tarihi

Avşa Adası eski çağlardan günümüze gelene kadar pek çok isme sahip olmuştur. Avşa Adası hakkında ilk yazılı metinleri oluşturan kişiler, Strabon ve tarihçi Plinius olmaktadır. Plinius ada hakkında yazdığı ilk coğrafi metinde de ada için Ophiussa adını kullanmıştır. Bizans döneminde ise adanın ismi Afousia olarak kullanılmıştır. 17.yy’da yaşayan hristiyan yazar La Mottraye ise ada bulunan Meryem Ana Manastırı sebebiyle adaya Pnagia adını vermiştir. Marmara Adaları için incelemelerde bulunan 18.yy’da yaşamış Gedeon ise vasiyetnamesinde adanın adını Aosia olarak kullanmıştır. Ada türklerin eline geçmeden önce son olarak Rumlardaydı. Rumlar ise ada için Afissia adını kullanmıştır.

Avşa Adası Türklerin eline geçmesi ile de ismi Türkeli olarak kullanmış, sonrasında da ismi Avşa Adası olarak değişitrilmiştir. Adanın adı 20. yüzyıldan beri Avşa olarak kullanılmaktadır.

Avşa Adası Nüfusu

Avşa Adası’nda yapılan ilk sayım olan 1965 yılında ki sayımda ada nüfusu 1146 nüfusu olmaktadır. Son yapılan nüfus sayımına göre ise ada da 2000 resmi olarak, gayri resmî olarak da 2500 kişi yaşamaktadır. Yaz aylarında ise adaya tatil severlerin gelmesi ile bu nüfus 100.000 – 150.000 kişi aralığına çıkmaktadır.

Avşa Adası, çetin kış şartlarında olduğu için ada daha çok yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Bu sebeple ada da yaşayan yerlilerin birçoğu, kış aylarında çevrede ki diğer illere geçmektedir.

Avşa Adası’nın yıllara göre nüfusu ise;

Yıl2012201120102009200820072000199019851980
Nüfus2527255926022613266119692611261713191228

Avşa Adası Ekonomisi

Avşa Adası, İstanbul’a en yakın tatil yerleri arasında bulunmaktadır. Adanın İstanbul’a yakın olması sebebiyle de İstanbul’da yaşayıp yaz aylarında tatil yapmak isteyen kişilerin bir çoğu da Avşa’yı tercih etmektedir. Bu sebepten dolayı da adanın yerli halkının gelirinin çoğu turizimden olmaktadır.

Avşa Adası Ekonomisi

Avşa Adası’nın turizm sektörü dışında ki gelir kaynağı ise şaraplar olmaktadır. Avşa Adası’nda üretilen şaraplar tüm Türkiye’ye dağıtıma çıkmaktadır. Şarapları ise Türkiye’de hizmet veren ve tekel ürünleri satışı yapan birçok büyük marketten temin edebilirsiniz.

Avşa Adası’nın bir diğer geçim kaynakları arasında ise zeytin ve zeytinyağları ürünleri olmaktadır. Ada da yetişen zeytinler ile yerli halk, zeytinyağı, kalıp sabun, krem gibi ürünler yaparak satışa sunmaktadır.

Avşa Adası Coğrafi Yapısı

Marmara Denizi’nin güney batı kısmında 3 büyük ve 9 büyük ada olmak üzere toplamda 12 ada bulunmaktadır. Marmara Adaları olarak bilinen bu adalar Kapıdağ Yarımadası’nın Marmara Denizi’ne uzantısı şeklinde görünmektedir. Geçmiş dönemlerde deniz seviyenin yükselip alçalması ile bazı bölgeler sular altında kalmış ve Kapıda Yarımadası’ndan belirli parçalar ayrılarak, adalar bugün ki şeklini almıştır.

Avşa Adası, deniz seviyesinden yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip tepelerle kaplıdır. Adanın batısında yüksek tepeler vardır ve doğuya doğru gidildikçe tepeler düşük hale gelir. Bu nedenle, adanın batısı daha dağlık ve doğusu daha düz bir yapıdadır.

Avşa Adası’nın Marmara ve diğer adalarla arasındaki derinlik 16–35 m arasındadır. Adanın uzunluğu 9 km, eni 4 km kadardır. Toplam yüzölçümü 36 km²’dir. Adanın batısında adı Hayırsız Ada olarak bilinen üzerinde deniz feneri yer alan bir ada daha bulunmaktadır. Adayı Avşa Adası’ndan bakarak oldukça rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Marmara Bölgesi’nde ki takımadalara adını veren ve grubun en büyüğü olan Marmara Adası 700 metre ile bu adalar arasında ki en büyük ada olmaktadır. Paşalimanı, Avşa ve Ekinlik adaları ise yüksekliği 100-250 metre arasında değişin basık ve yumuşak görünümlü yassı adalar olmaktadır.

Avşa Adası İklimi

Avşa Adası, Marmara Denizi’nde yer alan bir Türk adasıdır. Adanın iklimi Akdeniz iklimi özelliklerini gösterir. Bu nedenle, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer.

Adanın sıcaklık verileri incelendiğinde, yaz aylarında sıcaklıkların genellikle 30 derece civarında olduğu görülür. Kış aylarında ise sıcaklıklar 10-15 derece arasında değişebilir. Adanın ortalama sıcaklığı yıl boyunca 19 derece civarındadır.

Avşa Adası’nın yağış verileri de önemlidir. Adada yağışlar genellikle kış aylarında görülür ve yıllık ortalama yağış miktarı 700-800 mm arasındadır. En yağışlı aylar genellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır.

Adanın nem verileri de iklimi açıklamada önemlidir. Nem verileri incelendiğinde, yaz aylarında nem oranının düşük olduğu, kış aylarında ise nem oranının yüksek olduğu görülür. Bu durum, adanın yaz aylarında kurak, kış aylarında ise nemli bir iklimi olduğunu gösterir.

Avşa Adası Hava Durumu

Avşa Adası’nın ilkbahar ayları Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Bu aylarda, hava sıcaklıkları yavaş yavaş artar ve genellikle 15-20 derece arasındadır. Bu aylarda, yağışlar artar ve adanın doğal güzellikleri daha canlı hale gelir.

Avşa Adası hava durumu derecesini anlık olarak ve 5 gün için hava tahminini öğrenmek istiyorsanız, Avşa Adası hava durumu başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Avşa Adası’nın yaz ayları Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu aylarda, hava sıcaklıkları en yüksek seviyeye ulaşır ve genellikle 30 derece civarındadır. Bu aylarda, yağışlar neredeyse hiç olmaz ve adanın plajları ve diğer turistik yerleri turistlerin akınına uğrar.

Avşa Adası’nın sonbahar ayları Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu aylarda, hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başlar ve genellikle 20-25 derece arasındadır. Bu aylarda, yağışlar artar ve adanın doğal güzellikleri yine canlı hale gelir.

Avşa Adası’nın kış ayları Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Bu aylarda, hava sıcaklıkları en düşük seviyeye ulaşır ve genellikle 10-15 derece arasındadır. Bu aylarda, yağışlar en fazla seviyeye ulaşır ve adanın doğal güzellikleri kış manzaraları ile kaplanır.

Hava durumu değerleri incelendiğinde, Avşa Adası’nın genellikle yılın ortalama 300 günü güneşli olduğu görülür. Bu nedenle, adanın turizm sektörü her mevsimde canlıdır ve her yıl binlerce turist adayı ziyaret eder.

Avşa Adası Koyları

Avşa Adası Altınkum Koyu Kamp Alanı

Avşa Adası, Marmara Denizi’nde yer alan bir adadır. Adanın muhteşem plajları ve koyları, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği popüler yerler arasındadır.

Avşa Adası’na gelip de bu koyları ziyaret etmemek olmaz. Avşa Adas’nın koyları, Avşa Adası’nın halk plajından çok daha güzel ve temiz sahile sahiptir.

Avşa Adası’nın en güzel ve en çok ziyaret edilen koyları ise;

  • İncirli Koyu
  • Tavşanlı Koyu
  • Karadut Koyu
  • Kumtur Koyu
  • Altınkum Koyu
  • Kadınlar Plajı
  • Yiğitler Köyü Koyu
  • Çınar Koyu

Avşa Adası’nda en çok ziyaret edilen koylar yukarıda yer alan listemizde ki gibi olmaktadır. Bu koylara giderek, Avşa Adası’nda çok temiz ve eşsiz bir denize girebilirsiniz.

Avşa Adası Gezilecek Yerleri

Avşa Adası’nda gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Ada da sıkılmadan doyasıya tatil yapmak istiyorsanız, Avşa Adası’nda ki gezilecek yerleri gezerek tatilinizden anı bırakabileceğiniz eşsiz kareler çekebilirsiniz.

Avşa Adası’nda gezilecek en güzel yerler arasında;

  • Avşa Adası koyları
  • Avşa Adası barları
  • Avşa sahili
  • Avşa şarap fabrikaları
  • Avşa takıcılar çarşısı
  • Avşa tarihi manastır

Avşa Adası’nda gezilecek en güzel ve eşsiz yerler arasında yukarıda ki yerler yer almaktadır. Bir hafta sonuna bu yerleri kolaylıkla sığdırabilirsiniz.

Avşa Adası gezilecek yerlerin hepsine ulaşmak, tüm fotoğrafları detaylı bir şekilde incelemek isterseniz ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Avşa Adası’nda gezilecek yerlere gitmek için ise ada içerisinde kiralanan şarjlı motorları kullanabilirsiniz. Bu araçlar ile adanın gizemli kalmış güzelliklerini de keşfedebilirsiniz.

Avşa Adası’na Nasıl Gidilir

avsa-adasina-istanbuldan-nasil-gidilir

Marmara Bölgesi’nde yaşayan kişiler için, Avşa Adası’na ulaşım oldukça kolay olmaktadır. Avşa Adası’na Marmara Bölgesi’nin illeri olan İstanbul, Balıkesir ve Tekirdağ üzerinden deniz yoluyla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Avşa Adası’na İstanbul’dan gelecek tatilciler, Yenikapı, Bostancı ve Avcılar limanlarından kalkan hızlı feribotlar ile ortalama 3 saatlik bir yolculuk ile Avşa Adası’na ulaşabilirler.

Avşa Adası’na Erdek’ten gelecek tatilciler, adaya Erdek Limanı’ndan kalkan Gestaş veya Adalar 1 feribotlarını kullanarak ortalama 1,5 saatlik yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

Avşa’ya Tekirdağ’dan ise Barbaros Limanı’ndan kalkan arabalı feribotlar ile ulaşım sağlanmaktadır. Barbaros Limanı’ndan Yavuz Naz, Özkaptan, Ömer Kaptan ve Adalar 1 feribotlarından herhangi bir tanesini tercih ederek ortalama 3 saatlik yolculuk ile adaya ulaşabilirsiniz.

Avşa Adası’nda doyasıya gezmek istiyorsanız, adaya araç ile de gelebilirsiniz. Avşa Adası’na araba veya diğer araçlar ile gelecekseniz, Tekirdağ veya Erdek’ten gelmeniz gerekmektedir. İstanbul’dan kalkan hızlı feribotlar araç kabul etmemektedir.

Avşa’ya İzmir, Ankara, Eskişehir, Çanakkale veya diğer illerden gelecek tatilciler ise öncelikle Erdek Limanı’na, Tekirdağ Limanı’na veya İstanbul Limanı’na gelmelidirler. Sonrasında feribota binerek Avşa Adası’na kolayca gidebilirler.

Avşa Adası’na nasıl gidilir? Ulaşım nereden sağlanır sorularının cevaplarına detaylı cevap arıyorsanız, ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Avşa Adası Konaklama Ücretleri

Mavi Koy Beach Resort Otel

Avşa Adası’nda konaklama ücretleri oldukça uygundur. Avşa’nın tatilciler tarafından sıkça tercih edilmesinde ki en önemli kriterlerden bir tanesi de otel ve pansiyon fiyatlarının oldukça uygun olmasıdır.

Avşa Adası’nda oteller belirli kriterlere ayrılarak fiyatlandırılmaktadır. Ada da bu yıl için geçerli olan butik otel fiyatları; 350 TL – 400 TL, balayı otelleri; 450 TL – 500 TL, islami oteller; 350 TL – 400 TL, havuzlu ve aquaparklı oteller; 400 TL – 500 TL aralığında olmaktadır.

Avşa Adası’nda en çok tercih edilen konaklama tesislerinden olan pansiyon fiyatları ise otellere göre çok daha uygun olmaktadır.

Avşa Adası’nda pansiyonlar da tıpkı oteller gibi kategorilendirilerek fiyatlandırılmaktadır. Avşa’da ki butik pansiyonlar; 200 TL – 250 TL, bahçeli pansiyonlar; 200 TL – 250 TL, denize sıfır pansiyonlar; 300 TL – 350 TL, kahvaltı dahil pansiyonlar; 350 TL – 400 TL aralığında olmaktadır.

Avşa Adası’nda ki otel ve pansiyonlardan ücretsiz rezervasyon yapmak istiyorsanız, sitemizde bulunan otellerden dilediğiniz ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Avşa Adası'nın denizi nasıl?

Avşa Adası’nın denizi, Marmara Denizi’nde ki en temiz ve berrak denize sahiptir. Adanın denizinin oldukça temiz olmasından dolayı, bazı kişiler ada için Marmara’nın İncisi tabirinde de bulunmaktadır.

Avşa Adası'nda hangi mevsimlerde tatil yapılabilir?

Avşa Adası, genellikle yaz aylarında tercih edilen bir tatil bölgesidir. Ancak, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hava sıcaklıkları uygun olduğu için tatil yapmak mümkündür.

Avşa Adası'nda hangi aktiviteler yapılabilir?

Avşa Adası’nda deniz turizmi, yüzme, plaj keyfi, dalış, su sporları, bisiklet turları, yürüyüş ve adayı keşfetmek için tekne turları gibi birçok aktivite yapılabilir.

Avşa Adası'na ulaşım nasıl sağlanır?

Avşa Adası’na öncelikle İstanbul, Erdek veya Tekirdağ şehirlerine ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra, Marmara Denizi’ndeki Tekirdağ, İstanbul veya Erdek’ten feribotlarla adaya ulaşabilirsiniz.

Avşa Adası'nda nereleri ziyaret etmek gerekir?

Avşa Adası’nda ziyaret edilecek yerler arasında tarihi cami, su parkları, plajlar, Ada Müzesi ve adanın farklı noktalarında yer alan manzaraları izleyebileceğiniz seyir noktaları yer alır. Ayrıca, adanın yerel yaşamını ve kültürünü keşfetmek için adanın sokaklarında yürüyebilir, yerel pazarlarda alışveriş yapabilirsiniz.

Avşa Adası'nda gece hayatı nasıldır?

Avşa Adası, gece hayatı açısından oldukça canlıdır. Adanın farklı bölgelerinde barlar, gece kulüpleri ve plaj partileri bulunur.

Avşa Adası'nda ne kadar harcanır?

Avşa Adası’nda çok uygun fiyatlar ile tatil yapabilirsiniz. Ada da 2 kişinin bir haftasonu harcayabileceği ortalama fiyat 2000 TL – 3000 TL aralığında olmaktadır.

Avşa Adası'nda hangi aktiviteler yapılabilir?

Avşa Adası, kumsalları, deniz sporları, su parkları, gezi turları, restoranları ve gece hayatı ile turistler için birçok aktivite sunar.

Avşa Adası'nda otel fiyatları ne kadar?

Avşa Adası’nda otel fiyatları seçeceğiniz otel kategorisine göre değişiklik göstermektedir. Ada da en uygun fiyatlar ile hizmet veren tesisler oteller butik kategorisinde bulunan tesisler olmaktadır. Butik otellerin gecelik fiyatları ortalama 250 TL – 350 TL aralığındadır.

Avşa Adası'nın en uygun dönemi ne zamandır?

Avşa Adası’nın en uygun dönemi, Mayıs-Eylül ayları arasındadır. Bu dönemde sıcaklık en uygun seviyededir ve denize girilebilir.

Puanla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu